Herzlich willkommen auf der Seite des Graduate Centers

Das Graduate Center der TU Ilmenau ist Anlaufstelle für alle Nachwuchswissenschaftler*innen an unserer Universität bei Themen rund um die Promotion und den sich daran anschließenden wissenschaftlichen Karrierepositionen. Wir sehen es als unsere Aufgabe zusammen mit den Fakultäten, der Promovierendenvertretung und den Struktureinheiten - Forschungsservice und Technologietransfer, International Office, Zentralinstitut für Bildung und Stabsstelle Campus-Familie - Unterstützungs- und Begleitungsangebote für die Nachwuchsförderung an unserer Hochschule zu etablieren. Dazu gehört die Verbesserung der Doktorandenqualifizierung ebenso wie die Schaffung geeigneter Rahmenbedingungen für die Promotion und eine akademische Karriere.

Logo des Graduate Centers der TU Ilmenau

Efficiency Skills for Scientists: Get the Same Done in Less Time

Usually, scientists don’t do their research for the money, but because they are passionately curious and feel the drive to explore. This drive can often be sabotaged by the clutter of daily work life: doing paperwork, waiting for equipment/time slots/co-workers or getting assignments which not related to your project at all.

The assumption for this workshop is that you like what you do. Therefore, the goal of this workshop is to identify ways and strategies that allow you to spend most of your time on doing what you like – and reduce the time you spend on doing ‘the rest’.

In the course of the workshop, we will focus on how to get back to the essentials:

• Prioritizing (Pareto and Eisenhower)
  • Automating of time-consuming processes
  • Synergy in your research group
  • Delegating properly to save time
  • Upward leadership (how to lead your boss)
  • Skillful elimination of tasks
  • Efficient communication (email, meetings, collaboration)

Your personal toolkit

This “work”shop provides a toolset, which you can apply in your daily work life. The methods and approaches presented are only those that also the trainer uses. Not all the tools will fit all individual situations, but with multiple tools the chances are good that some of them will work for you. Of course, situations only change if the topics covered in this training are applied in real life. Therefore, you will be asked to work on your situation and identify possibilities for action throughout the training.

The second part of the course will be held on 29th October, same time.

Registration

Das finden Sie bei uns